Sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi mobilă

By Posted on 0 No tags 0

Orice mutare în casă nouă sau renovarea celei deja existente implică costuri serioase şi, de multe ori, agitaţie peste măsură. Trebuie să alegi totul, de la gresie şi faianţă la culoarea zugrăvelii şi mobila potrivită, iar toate acestea trebuie armonizate şi înglobate cât mai bine pentru ca rezultatul să îţi aducă satisfacţie pe măsura efortului. Specialistul MamBricolaj, Raluca Sandu, a pregătit mai multe sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi mobilă, astfel încât să aduci în casă obiectele potrivite şi cât mai durabile.

Sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi mobilă

Renovările pot fi obositoare, chiar epuizante sau dimpotrivă, o ocazie excelentă să-ţi pui în practică creativitatea şi să îţi transformi casa aşa cum ai dorit. De oricare parte ai fi, important este rezultatul final, iar pentru ca acesta să fie cel dorit este esenţial să ţinem cont de câteva sfaturi care fac diferenţa între un eşec şi o reuşită.

Primul lucru de care trebuie să ţii cont când porneşti în căutarea mobilierului pentru casă este legat de dimensiunile exacte ale camerei. Magazinele de profil au spaţii generoase, prin urmare totul pare că se potriveşte perfect. Când ajungi să bagi însă patul sau dulapul în camera plănuită poţi observa însă ori că nu intră deloc, ori că spaţiul de mişcare rămas este insuficient şi camera este cumplit de aglomerată.

Ideal este ca înainte să pleci la cumpărături să faci un plan al camerelor, cu dimensiunile exacte ale acestora. Ţine cont de grinzi, de deschiderea geamurilor şi a uşii, de amplasarea caloriferelor. Măsoară totul, ca să nu te trezeşti apoi că uşa loveşte în pat sau că dulapul acoperă o parte din geam. Măsoară şi spaţiul disponibil pe scări sau în lift ca să nu ajungi în situaţia în care îţi dai seama că nu poţi băga canapeaua aia frumoasă în casă nici măcar pe geam.

Dacă ai ajuns la mobilier, cel mai probabil ai finalizat deja celelalte lucruri de refăcut din locuinţă. Aşa că ia cu tine mostre de gresie, faianţă, din perdelele sau draperiile de la geamuri, precum şi mostrare cu culorile folosite la zugrăveala camerelor. Culorile mobilierului trebuie încadrate şi ele la fel de bine precum piesele în sine. Nu ai vrea să te trezeşti acasă cu un pat cu tapiţerie gri când restul dormitorului are nuanţe de bej şi maro.

Poţi proceda şi invers, să aduci mostrele de mobilier la tine acasă şi să vezi cum se încadrează în peisaj. Luminile din magazine pot fi extrem de diferite de cele din casă şi atunci e foarte uşor ca lucrurile simple să devină foarte complicate. Plus că e mult mai la îndemână să aduci tu mostra în casă şi să vezi dacă se potriveşte cu parchetul, gresia, culoarea de pe pereţi şi lumina din locuinţă.

Un alt lucru de care nu te poţi lipsi este testarea pieselor de mobilier pe care ai vrea să le cumperi. Din păcate, nu tot ceea ce este atractiv este şi comod. Fie că vorbim de un pat, de un scaun de bucătărie sau unul de birou, de o masă sau de un birou de lucru, toate trebuie încercate. Aşează-te pe ele, încearcă să reproduci poziţiile în care te regăseşti şi acasă atunci când stai la masă, la birou sau pe canapea, la televizor, vezi dacă masa nu e prea scundă sau prea înaltă, dacă patul nu este prea ridicat pentru tine sau dimpotrivă, prea jos şi îţi va cauza probleme ori de câte ori vei vrea să urci sau să cobori.

Apoi, mobilierul este o investiţie pe termen lung, prin urmare vrei să îţi fie pe plac, să se potrivească în casă, să fie comod şi să reziste cât mai mult. Pentru această ultimă caracteristică există soluţii care te ajută să-i prelungeşti viaţa mai mult şi la preţuri considerabil mai mici decât dacă ai cumpăra ceva nou.

Astfel, dacă alegi obiecte tapiţate precum scaunele de bucătărie sau living, canapele, fotolii sau paturi, dacă acestea se strică pot fi mult mai uşor retapiţate decât să cumperi unele noi. Poţi profita de ocazie să faci şi o schimbare la nivel coloristic dacă simţi nevoia.
Şi în cazul mobilei masive lucrurile pot fi ceva mai lejere pe termen lung dacă alegi înţelept încă de la început. Astfel, fronturile pot fi schimbate atunci când au început să se deterioreze. Iar dacă simţi nevoia să le dai un aspect total nou poţi chiar să le vopseşti – tu, acasă sau poţi apela la un profesionist. Mânerele şi balamalele se pot şi ele deteriora în timp. Nu ai nevoie să schimbi mobila de bucătărie cu totul dacă s-a întâmplat asta, ci doar să cumperi unele noi şi să le înlocuieşti.

Tot pe termen lung trebuie să gândeşti şi funcţionalitatea obiectelor de mobilier pe care vrei să le achiziţionezi. Sigur că e important felul în care arată acestea, dar contează foarte mult şi felul în care te vor ajuta în casă. Trebuie să fii atent la cum sunt împărţite dulapurile, de exemplu, ca să ştii dacă sunt potrivite pentru necesităţile tale. Degeaba ai 10 sertare într-un dressing dacă cele mai multe haine ale tale stau pe umeraş.

Mai mult: nu cumpăra nimic până nu ai o imagine completă despre cum vrei să arate fiecare cameră în parte. Este foarte tentant să iei lustra aceea avangardistă, care luminează extrem de bine, dar s-ar putea să nu se potrivească deloc cu canapeaua clasică pe care ţi-o doreşti.

Şi, nu în ultimul rând, nu lăsa reducerile să decidă achiziţia de cumpărare în locul tău. Sigur că sună excelent să cumperi orice cu preţ mai mic, dar ce economie ai făcut dacă dulapul pe care l-ai luat la jumătate de preţ nu se potriveşte cu nimic din ceea ce ai tu deja în casă?

20 ani de lifestyle şi design
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *