Obiecte de design accesibile

By Posted on 0 No tags 0


Domnule Grcic, a fost dezvoltarea scaunului Bell un proiect special pentru dumneavoastră?

Konstantin Grcic: Da, a fost special, pentru că s-a transformat în ceva mult mai mult decât simpla proiectare a unui scaun.

Ne puteți da un exemplu?
KG: Ne-am dat seama că există o oportunitate și că trebuie să abordăm diferit anumite probleme legate de proiect. Faptul că dezvoltăm un scaun din plastic a ridicat întrebări fundamentale despre de ce … și cum. În timpul proiectării scaunului, am început să analizăm utilizarea materialelor plastice reciclate. La rândul său, aceasta a declanșat discuții despre poziția companiei în general, cu privire la durabilitate și modul în care ar putea deveni scaunul acesta arhetipul pentru viitoarele strategii.

Cum a fost procesul general?
KG: Proiectul a fost desfășurat în trei părți. În plus față de Magis și echipa mea, a existat de la început un foarte mare producător specializat de materiale plastice, alături de noi. Această companie era responsabilă de structura și ingineria scaunului, construcția matriței și producția finală. Aceeași companie a dezvoltat și brevetat și un nou tip de polipropilenă reciclată, pe care o folosim exclusiv pentru Bell Chair.

Cum a început proiectul?
KG: Proiectul a început cu ipoteza că noi am putea dezvolta un scaun care s-ar vinde publicului cu doar 65 euro (fără TVA). Această cifră a condiționat totul: de la tehnologia și tipul de material pe care l-am folosit, până la cantitatea / greutatea exactă a materialului, timpul ciclului în producție, amprenta logistică etc. În timpul celei mai active faze de dezvoltare a avut loc o schimbare constantă de informații între noi, proiectanți și ingineri. La un moment dat, ne schimbam și ne adaptam scaunul de mai multe ori pe zi. Sarcina mea cea mai provocatoare a fost să se păstreze ideea generală de proiectare. Pe scurt: am vrut să ne asigurăm că scaunul nu se transformă într-un vis ingineresc, în timp ce își pierde intenția de design originală.

Care au fost obiectivele?
KG: Scopul nostru a fost să dezvoltăm un scaun de înaltă calitate cu minimum de material. Această țintă a fost importată pentru noi din motive ecologice, dar a avut și un puternic impact economic asupra proiectului. Am vrut ca Bell să fie la prețuri accesibile pentru toată lumea. Pentru a realiza acest lucru, a trebuit să găsim echilibrul potrivit între tehnologie, performanță și estetică. A fost nevoie de multe prototipuri și multe teste pentru a ajunge în sfârșit la scaunul pe care îl avem în față acum. A fost un proces foarte intens de refacere a scaunului din nou și din nou, făcându-l din ce în ce mai bun. Toți cei implicați în proiect pun multă muncă și angajament în asta. Dar proiectul a avut întotdeauna o mare energie și asta ne-a dus mai departe.

Scaunul Bell este realizat în întregime din plastic. De ce?
KG: Pur și simplu pentru că nu poți produce un scaun la acest preț folosind orice altă tehnologie decât turnarea prin injecție a plasticului. Desigur, ne-am întrebat dacă lumea avea nevoie în primul rând de un astfel de scaun. Am fost destul critic la început, dar cu cât am intrat mai mult în el, cu atât am putut vedea mai mult o mare oportunitate pentru proiectul nostru. Este nevoie de scaune care sunt atât accesibile, cât și versatile, dar produsele disponibile pe piață tind să fie ori ieftine, ori prea exclusiviste. Noi am văzut un potențial interesant în crearea unui mediu foarte economic, dar un scaun bine proiectat, bine conceput. Marea descoperire a venit cu angajamentul furnizorului nostru de a furniza un material reciclat de înaltă calitate. Acest material nu este preluat din deșeurile post-consum, ci este obținut din deșeuri industriale. Astfel, Magis transformă deșeurile acumulate prin propria producție de mobilier într-un produs nou.

Vedeți proiectul Bell ca pe o stea pentru industria mobilierului?

KG: Sper că povestea lui Bell va anunța o schimbare în conștiința industriei. Proiectul nostru arată că poți face lucrurile puțin diferit. Transparența și onestitatea erau imperative pentru noi. Vrem să arătăm cum facem noi lucrurile, ce materiale sunt folosite, pentru a descoperi întregul proces. De asemenea, suntem gata să vorbim despre lucruri pe care noi nu au fost capabili să le realizăm. În acest sens, proiectul stabilește un exemplu pentru o nouă abordare.

Ce ați învățat din proiectarea unui scaun monobloc?

KG: Dacă vă gândiți la asta, monoblocul din plastic este cel mai popular scaun din lume. S-a vândut în miliarde de exemplare, dar, în același timp, este afectat de o mulțime de conotații negative: este considerat urât și ieftin, și credem că suntem de acord că utilizarea sa pe scară largă ne poluează planeta. A fost în mod clar o provocare abordarea unui obiect care, în ciuda succesului său incontestabil, este încărcat cu atâta respingere! Căutați ce este bun la aceste tipuri de scaune, pentru a vedea cât de raționale sunt. Și de acolo am început să vedem marele potențial al proiectului – în ceea ce privește designul și durabilitatea. Simplul fapt că Bell nu folosește mai mult de 2,7 kg de plastic – aproape o jumătate din greutatea unui scaun mediu – ilustratează acest lucru destul de clar.

Ce rol a avut colaborarea pe termen lung cu Magis?

KG: Lucrăm împreună de peste 20 de ani. Am produs un număr impresionant de proiecte începând cu Chair One la începutul mileniului. Evident, nu toate proiectele au atât de multe atuuri. De asemenea, am făcut un mare numărul de proiecte care nu au intrat niciodată în producție. Paradoxal, aceste proiecte nereușite au consolidat relația noastră. După atâția ani ne cunoaștem unii pe alții foarte bine, ceea ce înseamnă că putem conta întotdeauna pe loialitatea și încrederea celuilalt. Acestea sunt active prețioase în industrie și sunt esențiale atunci când se lucrează la proiecte ambițioase precum Bell.

Ce este special la această relație?
KG: Eugenio Perazza, fondatorul și creatorul Magis, mi-a dat întotdeauna două lucruri: o incredibilă libertate și provocări extraordinare. Acesta este un lucru foarte special, un amestec rar de găsit. Dezvoltarea designului nu este niciodată o treabă ușoară, există întotdeauna fricțiune … și există suișuri și coborâșuri. Dar, dacă aveți un partener care înțelege acest lucru și este gata să facă această călătorie împreună, ceva foarte special este garantat să iasă.

scaun, mobilier

Konnstantin Grcic
Bell Chair
Berlin Mai 2020

20 ani de lifestyle şi design
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *