Clădire sănătoasă

Recent, Școala de Sănătate Publica din cadrul Harvard a relansat Centrul pentru climat, sănatate și mediu global, introducând noi parteneriate și numind un nou director – Dr. Joseph Allen pentru proiectul Healthy Buildings Initiative. Cu misiunea declarată de a „îmbunătăți viața tuturor oamenilor, în toate clădirile, peste tot în fiecare zi”, echipa HBI conduce cercetări asupra modului în care mediile construite de astăzi au impact asupra sănătății, productivității și bunăstării persoanelor; precum și modul în care clădirile viitoare ne pot ajuta să trăim o viață mai sănătoasă.


În scopul de a-și defini termenii și de a-și prezenta cercetările într-un mod în care audiențele din afara academiei pot înțelege și încorpora în munca lor informațiile, echipa a publicat o listă exhaustivă care detaliază fundamentele simple ale unei clădiri sănătoase.
Cele 9 fundații pentru clădirile sănătoase sunt următoarele:
Ventilare
Indicațiile ratei de ventilație cu aer proaspăt trebuie respectate sau depășite. Aerul recirculat și aerul exterior ar trebui filtrate astfel încât chiar și nanoparticulele să fie îndepărtate eficient. Prizele de aer din exterior trebuie amplasate departe de sursele poluante de la nivelul străzii.
Calitatea aerului
Trebuie utilizate materiale și mobilier cu emisii scăzute de substanțe chimice. Barierele de vapori sunt necesare pentru limitarea nivelului de intruziune a vaporilor, iar nivelurile de umiditate trebuie să fie stabilizate pentru a controla mirosurile.
Sănătate termică
Condițiile de climă trebuie să respecte standardele de confort și să mențină niveluri constante de temperatură și umiditate pe tot parcursul zilei.
Umiditate
Ar trebui efectuate inspecții periodice pentru a găsi și remedia sursele de umiditate și punctele de condensare din interiorul clădirii.
Praf & Dăunători
Suprafețele trebuie curățate și aspirate în mod regulat. Problemele legate de insecte ar trebui evitate prin măsuri preventive, cum ar fi etanșeizarea punctelor de intrare, prevenirea acumulării de umiditate și eliminarea rapidă a gunoiului.
Siguranță și securitate
Monitorizarea adecvată a iluminatului, monitorizarea video, protocoalele de raportare a incidentelor, pregătirea în caz de incendiu și menținerea unui plan de acțiune de urgență pot ușura preocupările legate de siguranță și pot reduce stresul din cadrul unei clădiri.
Calitatea apei
Apa trebuie să fie testată în mod regulat și să fie menținută conform standardelor naționale privind apa potabilă, cu un sistem de purificare a apei pentru a elimina contaminarea. Ar trebui luate măsuri pentru a evita stagnarea apei în țevi.
Zgomot
Protecția împotriva zgomotului exterior și măsurile de control al zgomotului interior trebuie controlate. Sursele ar trebui să păstreze zgomotul de fundal sub 35db și timpul maxim de reverberație sub 0,7 secunde.
Lumină
Toate spațiile de lucru și de locuire trebuie să aibă linii directe de vedere la ferestrele exterioare. Ar trebui să existe suficientă iluminare a sarcinilor și cât mai multă lumină naturală posibilă, fără a cauza strălucirea.
După identificarea acestor factori, echipa explică faptul că aceștia pot fi evaluați utilizând parametrii de performanță pentru a arăta cum pot fi îmbunătățite sau optimizate funcțiile de sănătate ale unei clădiri.

În raportul complet de 36 de pagini, care poate fi descărcat pe site-ul echipei, aceasta publică modalitățile specifice în care fiecare concept are impact asupra sănătății umane, explică știința care stă la baza acestora și oferă legături către literatura primară pe care se bazează cercetarea. Acestea includ, de asemenea, un ghid cu sfaturi specifice pentru abordarea fiecăreia dintre recomandări în design-ul clădirilor.
În timp ce afirmațiile Healthy Buildings Initiative pot părea evidente, profunzimea explicațiilor și abordarea aprofundată și cuprinzătoare a acestui subiect important face ca acest ghid să fie o resursă utilă pentru oricine este implicat sau interesat în îmbunătățirea unui spațiu de orice fel.
The Harvard Gazette

20 ani de lifestyle şi design
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *